Dne: 22. 10. 2016
Kde: Kalná, Beseda
ak je to za námi, to štrúdlování. Širší rodiny soutěžících si můžou vydechnout, minimálně půl roku se nemusí žádného štrúdlu dotknout, nemusí testovat a hodnotit nové a nové tréninkové varianty oblíbeného dezertu. V sobotu se v kalnické besedě rozhodovalo ve dvou kategoriích - slané a sladké. Sešlo se 18 soutěžních vzorků od 12 autorů, přičemž jeden jediný štrúdl si navíc mohl odnést mimořádnou Cenu Tobana - za nejoriginálnější recepturu. Ale i to bylo málo. Pořadatelka Štrúdlování Olina musela přidat ještě ocenění za umělecký dojem, a to pěkně vypečenému crocoštrúdlu od Jarky Horáčkové.
Soutěž samotná tentokrát odsejpala bez řevnivosti a vypjatých emocí. Všichni si byli vědomi kvality své práce a přišli si pro samozřejmé vítězství. Hodnotili opět všichni zúčastnění, takže pro nadržování či korupci nevznikl sebemenší prostor. Maximálně někdo po očku sledoval, jestli vzorek chutná nejobjektivnějšímu členovi poroty - malému Toníčkovi (hlasoval pro špenát). Ale vyhrát může jen jeden, v našem případě dva. Ze slaných vzorků zaujal model "španělský ptáček" od Fandy Horáčka, sladkou klasiku jablek v pivním těstě, ovšem ve výjimečném provedení, přinesla Boženka Rybičková. No a Cenu Tobana si odnesla Zdenča Kunčická, co se nebála experimentu s mletým masem na chili a sladkých švestkách.
Z V. ročníku Štrúdlování nikdo neodcházel zklamaný. Všichni si pochvalovali nápady ostatních a hlavně stoupající úroveň a prestiž jablečného klání. Ročník šestý bude muset hodně přemýšlet, čím ten letošní překoná.